OD ZIARENKA DO BOCHENKA …

W dniach 13-23 października w naszym przedszkolu mieliśmy okazję dokładnie poznać i dowiedzieć się, skąd się bierze chleb.Już kilka dni wcześniej w holu pojawił się plakat oraz wystawa, którą mogli oglądać przedszkolacy i ich rodzice. Czego tam nie było! I kłosy zbóż, i ziarna, kolby kukurydzy, a w pojemniczkach wszelkie produkty zbożowe ( kasze, mąki, makaron i in). Panie wychowawczynie oprowadzały swoich wychowanków po wystawie, a dzieci dowiedziały się z jakich roślin one pochodzą. Starsze dzieci zapoznały się z historyjką obrazkową o powstaniu chleba- samodzielnie dobierały i układały kolejne obrazki, a pani wyjaśniała to, co niezrozumiałe. W każdej grupie dzieci aktywnie działały. Poznawały w czasie doświadczeń sekrety roślin – obserwowały, jak z soku z ziemniaka powstaje mąka ziemniaczana, z jakim trudem w moździerzu można wyczarować z ziarna mąkę, a nawet kaszę. Przygotowywały pieczywo z masy solnej, które jeszcze przez długi czas będzie służyło do zabawy w sklep. Nie obyło się bez prawdziwych, pachnących wypieków z produktów zbożowych. Złote Rybki  i Leśne Skrzaty upiekły chleb z ziarnami na zakwasie. Żabki i Troskliwe Misie przygotowały przepyszne placki drożdżowe, a Biedronki pomogły wychowawczyni upiec tartę z jabłkami. Chętne dzieci z grupy Złotych Rybek przygotowały dla maluchów krótkie przedstawienie o tym, jak powstaje chleb. Na chwilę wszyscy przenieśli się więc na wieś, by dowiedzieć się, jak kiedyś wypiekano chleb. Wszyscy wesoło się bawili, a maluchy ochoczo na zakończenie przyłączyły się do tańca ludowego Trojaka, który zakończył to miłe spotkanie. Troskliwe Misie  i Leśne Skrzaty wybrały się do piekarni Limaro, aby zapoznać się z różnymi gatunkami pieczywa. Miały okazję degustować bułki pszenne i razowe oraz zobaczyć, w jakim piecu są one wypiekane. Oprócz licznych zabaw, działań plastycznych, scenek dramowych, zagadek i poznawania utworów literatury dziecięcej, związanych z tą tematyką, na zakończenie projektu dwie grupy tj. Krasnoludki  i Złote Rybki odwiedziły Muzeum Młynarstwa w Jaraczu To tam podczas lekcji muzealnej doświadczyły, ile pracy trzeba było włożyć w ręczną produkcję mąki i kaszy z ziaren zbóż. Teraz dzieci chętniej spożywają posiłki w przedszkolu, a nawet same przygotowują sobie kanapki. Dla zainteresowanych rodziców też była przygotowana mała niespodzianka w przedszkolu- biuletyn z informacjami o chlebie oraz przepis na chleb, który dla dzieci z całego przedszkola upiekła na podwieczorek pani dyrektor- a był pyszny, co każde dziecko na pewno potwierdzi! Uczymy się zdrowo odżywiać, wkrótce podejmiemy następne działania.

Galeria

 

Komentarze są wyłączone.